Pagina's

maandag 5 november 2012

We komen en we gaan

Vandaag onze allerlaatste dag in Nepal, een dag in het teken van afscheid nemen.
Er stond een mooie afsluiter op het programma Pashupatinath en Boudhanath, 2 heilige plaatsen in de nabije omgeving van Kathmandu.

In Pashupathinath vinden lijkverbrandingen plaats. Hindoes verbranden hun dierbaren meteen na overlijden. Het geheel gaat met vele rituelen gepaard. Het verbranden van een lichaam duurt tussen 3 en 5 uur. Er wordt nauwkeurig gecontroleerd of het hele lichaam verbrand is, daarna wordt het restant in de heilige rivier Bagmati (die uitmondt in de Ganges). Het water is zeer vervuild, het verbaasde mij dat er toch mensen zijn die zichzelf of hun kleren wassen in dit water,
Ook toen wij er waren, waren diverse lijkverbrandingen bezig. Het maakte veel indruk op ons. Ik voelde me als toerist een gluurder hoewel wij op afstand bleven staan aan de andere kant van de rivier. Je zag tussen mannelijke familieleden (alleen zij zijn bij de verbranding aanwezig) ook toeristen lopen. Ik vind dat weinig respectvol. 



Op het grote tempelcomplex staat een mooie Shiva tempel met een grote stier binnen in. Als niet-Hindoe mogen wij niet een Hindoeïstische tempel binnengaan.
Tussen de vele tempels zaten vele sadhu's, heilige mannen. Er zullen er vast wel echte tussen zitten maar de meesten wilden op de foto voor geld. Deze heb ik gewoon stiekem gemaakt. :)



Ook zijn we naar een Home for Elderly geweest dat op hetzelfde complex te bezoeken is. Niet alle Nepalezen willen nog voor hun ouders zorgen. De schaduwzijde van de vooruitgang. Hoewel het er 'gezellig' uitzag: kleurrijk met mooie tempels in het midden en liefdevolle verzorging door het personeel, zagen de bedden er armoedig uit. Ik vond het triest, en dat zo dicht bij de lijkverbranding is wel erg cru. Tranen in mijn ogen.

Daarna richting Boudhanath gelopen. Hier is de grootste stoepa van Nepal te bewonderen, vanuit het vliegtuig te zien. Het is een bouwwerk uit 5e eeuw. Een mooie plek voor de laatste groepsfoto.



Ook hier, net zoals in Pashupathinath, vele toeristische winkeltjes met vasthoudende verkopers.
We hebben nog enkele kloosters bezocht waar monniken hun dagelijkse gebeden zingen en het een en ander prevelen. Aan mij is dit niet zo besteed. Maar de gebedsvlaggetjes kunnen mij enorm bekoren en ook de mooie stoepa's.

Rond 4 uur waren wij weer terug in Vajra Guest House. In eerste instantie zouden wij de laatste nacht in een ander hotel overnachten omdat er een vergissing in de planning was. Gelukkig waren er enkele annuleringen zodat we met wat verhuizingen en passen en meten toch ook de laatste nacht hier kunnen blijven slapen. Helma slaapt bij ons op de kamer. Ingrid en Josefien slapen samen en José, Han en Jef delen een appartementje.
Onze laatste avond was gezellig. We hebben voor al het personeel een envelopje gemaakt, Binot en Subarno kregen een extra kadootje, een gebedsmolentje :). We kregen een mooie toespraak van Depeche. En nog met Mahesh nagepraat over deze laatste dag.
Weer op tijd naar bed want morgen vroeg op voor onze lange terugreis.

Morgen volgt het laatste blog van deze prachtig mooie reis.
Namasté
Judith


2 opmerkingen:

  1. Anoniem5/11/12

    Wat een geweldige verhalen allemaal het wordt afkicken als jullie weer thuis zijn. Een veilige terugreis en tot snel overburen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem5/11/12

    Leuk je verblijf in Nepal op deze manier te volgen. Jammer voor jullie dat het al voorbij is!
    Ik wens jullie een goede reis naar huis,

    groeten,

    Marion

    BeantwoordenVerwijderen